Home » Blog » Persoonlijk leiderschap » Hoe help je een ander en jezelf echt?

Hoe help je een ander en jezelf echt?

door | 26 jan, 2021 | Persoonlijk leiderschap, Zelfbeeld

Al jaren was ze het aanspreekpunt als organisatie-onderdelen hun zaken niet op orde hadden. Kwam er een hulpvraag binnen, dan stroopte ze haar mouwen op en ging aan de slag om het allemaal te regelen. Vele uren achter elkaar doorzetten en bikkelen. Af en toe afstemmen, maar de meeste tijd alleen met de klus. Uiteindelijk was de orde weer hersteld en kon de manager er verder mee op pad. Succesvolle klus, haar vermoeid achterlatend.

Het was zoals ze het gewend was en als ze goed keek, ging het haar hele leven al zo. Hard werken en goed zorgen voor de ander, zodat die geen last van haar zouden hebben en goed hun weg konden gaan. Dan was het goed voor haar en de anderen. Zo deed ze het vroeger thuis en zo was het nu vaak op haar werk.

Althans zo dacht ze.

Maar hielp het haar en de organisatie echt of was ze onbewust in haar oude patroon geschoten? Door de manager bijna alles uit handen te nemen, ontnam ze hem toch een gedeelte van zijn eigen verantwoordelijkheid en zou hij het mogelijk de volgende keer weer zo doen. Door zichzelf helemaal weg te cijferen, had ze geen oog meer gehad voor haar eigen behoeftes en was ze hard op weg naar een burn-out.

Wat had echt geholpen?

Vaak zijn we op ons werk en in ons prive-leven gewend te handelen zoals we het vanuit onze jonge jaren kennen omdat het toen de oplossing was voor wat we tegen kwamen. Dit handelen vanuit de jonge jaren wordt ook wel de magische beweging genoemd. Het hielp toen, maar hoeft nu als volwassene niet altijd helpend te zijn.

Neem eens de tijd te kijken naar wat je gewend bent te doen als je een hulpvraag krijgt. Ben je gewend gelijk te gaan zorgen of lach je problemen weg, ga je het conflict aan of duik je weg? Alles is goed, maar kijk er eens naar en bedenk hoe je het vroeger thuis deed.

Kijk dan vervolgens eens goed naar de huidige situatie en kijk naar wat werkelijk zou helpen. Kan je misschien hulp vragen voor je gaat zorgen? Kan je misschien met humor de problemen bespreken en aandacht geven? Kan je naast de hulpvrager gaan staan in plaats van er tegenover? Kan je blijven staan in plaats van weg te gaan?

Natuurlijk zal het in begin spannend zijn en onwennig voor alle partijen, maar uiteindelijk zal het de ander, jezelf en de situatie meer helpen door bewuster te kijken en te handelen.

Succes op je pad!

Marianne Sluijter

Met mijn kennis en ervaring begeleid ik je graag in het vinden van antwoorden op je persoonlijke vragen.

Gerelateerde artikelen

Valangst of faalangst?

Valangst of faalangst?

“Ik ben bang om te vallen”, zei ze tijdens een coachwandeling, terwijl we stevig doorstapten in de sneeuw. Het had alleen niets met de sneeuw te maken, maar met een nieuwe stap in het onbekende. Daar zat de angst. Angst is een beperkende gedachte die ons vaak tegenhoudt.

Lees meer
Ik ben toch zeker sinterklaas niet!

Ik ben toch zeker sinterklaas niet!

Pakjesavond staat weer voor de deur. Sinterklaas zal weer met gulle hand geven en niets terug verwachten. Toch is het voor een goede relatie van belang dat geven en nemen in evenwicht is. Pas dan zal de relatie gelijkwaardig zijn en voldoening geven. Hoe geef en hoe ontvang jij?

Lees meer
Maak je keuzes uit hoop of uit angst?

Maak je keuzes uit hoop of uit angst?

Waardoor laat je je leiden als je keuzes maakt? Zie je mogelijkheden en ga je aan de slag of laat je je weerhouden door je angst en blijf je zitten waar je zit. Laat je je door angst leiden, dan is het is goed te realiseren dat angst slechts een gedachte is die in je hoofd zit en door jou gevoed wordt. 

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin