06 23 355 814 info@besluijt.nl
Selecteer een pagina
Home » Blog » Persoonlijke ontwikkeling » Waarom reageer ik soms anders dan ik zou willen?

Waarom reageer ik soms anders dan ik zou willen?

door | 22 feb, 2023 | Persoonlijke ontwikkeling

Soms reageer je anders dan je zou willen. Zonder dat we er ons bewust van zijn, herhalen we als we bij anderen zijn, situaties van vroeger. We passen ons bijvoorbeeld aan omdat het zo hoort of we zeggen een ander hoe het moet, omdat je het zo gewend bent. Waar komt dat nu vandaan?

In Transactionele Analyse wordt gebruik gemaakt van het begrip egopositie. Egopositie is hoe je bent en reageert op enig moment. Afhankelijk van het moment kan je op drie mogelijke manieren reageren, vanuit de Kind-,Volwassene of Ouderpositie.

In de egopositie Kind, denk, voel, gedraag je je zoals je als kind dacht, voelde of gedroeg. Dit kan spontaan zijn, maar ook aangepast omdat je ouders het je zo geleerd hebben. Bijvoorbeeld, je stopt voor groen licht, je groet anderen of je maakt je kleiner dan nodig of zwijgt waar spreken helpt.

In de egopositie Volwassene denk, voel of gedraag je je in het heden. Je verzamelt informatie, overdenkt, overweegt en neemt beslissingen.

In de egopositie Ouder denk, voel of gedraag je je zoals je ouders zich gedroegen, dachten of voelden. Je leert bijvoorbeeld iemand iets,  je helpt of je overheerst anderen met je mening of bent overdreven bezorgd.

Gedurende de dag wissel je constant van posities. Vaak heb je echter wel een voorkeurspositie. In de meeste gevallen loopt het goed en heb je geen enkel probleem, soms kan het je echter goed voor de voeten lopen,

Je reageert waarschijnlijk anders dan je zou willen en je krijgt ook niet het resultaat dat je zou willen.

Dan is het goed om te kijken in welke positie je je bevindt en in welke positie de ander zich bevindt. Kijk eens wat er gebeurt als je van positie verandert.

Als je bijvoorbeeld voelt dat je je kleiner maakt, dan op dat moment nodig is, is het goed je te realiseren dat je je waarschijnlijk in de Kind-positie bevindt. Je denkt, doet en voelt in grote lijnen zoals je als kind gewend was. En hoogstwaarschijnlijk bevindt de ander zich in de Ouder-positie.

Probeer eens of je een verandering teweeg kunt brengen door alleen over dit moment na te denken, door vragen te stellen over de situatie of door met de ander de situatie te bespreken.

Zie wat er gebeurt met de ander. In de meeste gevallen verandert deze ook van positie en zitten jullie beiden in de Volwassen-positie.

Waarom reageer ik soms anders dan ik zou willen, een onderzoek waard.

Veel succes op je pad.

 

 

 

Marianne Sluijter

Met mijn kennis en ervaring begeleid ik je graag in het vinden van antwoorden op je persoonlijke vragen.

Gerelateerde artikelen

Ik ga op reis en ik neem mee.

Ik ga op reis en ik neem mee.

“Ik ga op reis en ik neem mee…” is een leuk gezelschapsspel, waarbij de vraag wordt doorgegeven en de inpaklijst stap voor stap wordt aangevuld. Maar wat is nu eigenlijk de inpaklijst van je levensreis, wat neem je mee aan ervaringen en wat laat je achter als je op reis gaat?

lees verder
Laat je leiden door je gevoelens

Laat je leiden door je gevoelens

Je gevoelens vertellen je wat je nodig hebt. Het is goed er naar te luisteren en te handelen. Wat ze vertellen en wat je nodig hebt, is per gevoel verschillend.
In grote lijnen hebben we vijf gevoelsgroepen met ieder hun eigen behoefte: boos, bang, blijf, bedroefd en body.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin