06 23 355 814 info@besluijt.nl
Selecteer een pagina
Home » Blog » Stress » Ben je angstig of ben je bang?

Ben je angstig of ben je bang?

door | 31 mei, 2021 | Gevoelens, Stress

Angstig

Ze wordt midden in de nacht wakker, de angst giert door haar lijf. Haar lichaam is verkrampt, zweet parelt van haar voorhoofd. Naast haar ligt haar partner rustig te slapen, terwijl bij haar de beelden in sneltreinvaart door haar hoofd schieten.

Ze rijdt op de snelweg. Het is druk, auto’s flitsen links en rechts aan haar voorbij. Ze voelt de paniek stijgen, want straks moet ze de afrit halen en dat gaat haar op deze manier niet lukken. Oooh, die auto raakt haar bijna. Van schrik remt ze. De klap van de auto die  bovenop de hare knalt, dreunt na in haar hoofd. Pats boem, een ongeluk! Dat had ze wel verwacht. Ze kan ook niet rijden.

“Zie je wel, dat gaat niet lukken morgen”, denkt ze klaarwakker. Morgen moet ze met de auto naar haar werk en dat betekent dat ze een uur op de snelweg zit en dat ze langs een aantal drukke punten moet. Dat gaat nooit goed komen, ze voelt het.

Door de beelden en door haar gedachten wordt ze steeds angstiger. Na lang piekeren ziet ze geen andere oplossing dan ’s morgens naar haar werk te bellen om te zeggen dat ze die dag niet komt. Ze is te angstig om met de auto naar kantoor te rijden. Nog lang ligt ze wakker. De gedachten en beelden blijven haar uit haar slaap houden. De oplossing die ze gekozen heeft, blijft de beste optie.

Angst is een slechte raadgever zeggen ze wel eens.

Angst is een gevoel, een gedachte, waarbij je je richt op een gevaar dat je niet kunt zien. Het is een mogelijk gevaar, waarvan je veronderstelt dat het er werkelijk is en dat je verlamt in je handelen.

Angstig zijn is iets heel anders dan bang zijn. Als je bang bent, is er werkelijk gevaar. Het dreigende gevaar zorgt ervoor dat je op scherp staat om iets te doen en dat je vervolgens ook iets gaat doen om in veiligheid te komen.

Verschil tussen angstig en bang

Als je de verschillen naast elkaar ziet, wordt het helemaal duidelijk.

Bij bang:

    • Ben je je bewust van een concreet en waarneembaar gevaar.
    • Sta je op scherp.
    • Werken je denken en voelen sneller dan normaal.
    • Schat je het gevaar in.
    • Plan je de actie om het gevaar te lijf te gaan.
    • Kan je sneller en met meer energie handelen dan je ooit van jezelf voor mogelijk had gehouden.
    • Keert het gevoel van bang weer in rust, als het gevaar is verdwenen.

Bij angstig:

    • Ben je je constant bewust van een gevaar, dat niet concreet of waarneembaar is. Je veronderstelt het.
    • Verlamt je bewustzijn je geest.
    • Worden je denken en je voelen door de angst vervormd. De angst wordt steeds groter, terwijl de oplossingen minder worden.
    • Schat je het gevaar niet in.
    • Plan je geen actie om het gevaar te lijf te gaan
    • Handel je niet en loopt de energie weg
    • Blijf je het gevaar ervaren en raak je mogelijk het contact met de werkelijkheid steeds verder kwijt.

Als je zegt dat je bang bent voor iets, is het goed om eens bij jezelf na te gaan in hoeverre je echt bang bent of dat je last hebt van angstige gevoelens. Loop het rijtje dat hierboven staat eens door en kijk wat voor jou opgaat.

Mochten het angstige gevoelens of gedachten zijn, dan helpt het om deze gevoelens en gedachten eens tegen het licht te houden en ze stuk voor stuk feitelijk te bevragen. Is het moeilijk om jezelf te bevragen, dan kan je dit door een ander laten doen.

Verkennende vragen als je angstig bent

Je kan jezelf vragen stellen als:

  • Wat zie je echt?
  • Wat hoor je echt?
  • Hoeveel zie je er?
  • Hoeveel hoor je er?
  • Waar zie je ze?
  • Waar hoor je ze?
  • Etcetera ….

Vraag zo feitelijk mogelijk door, om een goed beeld van de werkelijkheid te krijgen, want vaak is angst een vertekend beeld. Een beeld dat is ontstaan door ervaringen in het verleden of dat is doorgegeven door volwassenen aan kinderen. Je zult zien dat een beter beeld van de werkelijkheid je meer rust zal geven.

Bang

Ze wordt wakker, terwijl haar partner rustig naast haar ligt te slapen. Ze hoort een onbekend geluid aan de achterdeur. Iemand morrelt aan het slot. In een flits bedenkt ze zich dat er inbrekers voor de deur staan.

Bang maakt ze haar partner wakker en ze bedenkt in een rap tempo wat ze moeten doen. De adrenaline raast door haar lijf en allerlei oplossingen schieten door haar hoofd. Snel maakt ze een keuze. Ze bedenkt zich niet en loopt naar het raam, opent deze en roept naar beneden: “Wat moet dat hier? Maak dat je wegkomt!” De mannen beneden kijken verschrikt omhoog en snellen weg naar hun auto. In haar alertheid schrijft ze ook nog het kentekennummer op dat ze later aan de politie doorgeeft.

Nadat alle commotie achter de rug is, ontspant ze zich en al snel valt ze weer in slaap om de volgende ochtend fris op te staan.

Nu maar hopen dat ze niet angstig wordt en het voor haar bij bang blijft.

Loop je met angstige gevoelens rond en wil je deze eens onder de loep nemen? Wees welkom om er eens samen naar te kijken en te onderzoeken waar een oplossing ligt.

Wil je nog meer over dit onderwerp lezen, lees gerust verder:

Laat je leiden door je gevoelens

Het regent eikels

Wat vertellen je emoties je?

Marianne Sluijter

Met mijn kennis en ervaring begeleid ik je graag in het vinden van antwoorden op je persoonlijke vragen.

Gerelateerde artikelen

Wat vertellen je emoties je?

Wat vertellen je emoties je?

We zijn soms geneigd onze emoties te onderdrukken, omdat we dat gewend zijn of dat we niet kwetsbaar over willen komen. Het is echter goed om naar je emoties te luisteren omdat ze je iets vertellen over wat je graag wilt. Zo vertelt boosheid je iets over je grenzen die overschreden worden.

lees verder
Het regent eikels

Het regent eikels

Geschrokken door een onverwachts geluid op een stormachtige herfstdag, voel ik de schrik door mijn hele lichaam gaan. Ik kom terug bij een oud gevoel van het niet goed te doen en dat dit ook door anderen gezien wordt. Ik kom terug bij een oude angst op afwijzing.

lees verder
Jouw steen op weg naar een burn-out

Jouw steen op weg naar een burn-out

Je kan het allemaal niet meer aan, alles wat je op je schouders hebt genomen wordt te zwaar en onthutst zit je opgebrand thuis. Stilstaan was niet mogelijk. Er lag zoveel werk op je te wachten en dat moest af. Dapper bleef je verder dragen. Hoe zorg je voor je herstel en dat je blijft staan?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin